Predstavnici Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD), zajedno s Udrugom studenata farmacije i medicinske biokemije (CPSA), posjetili su 04. ožujka 2015. godine Kliniku za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, kako bi uručili prigodnu donaciju za trudnice koje čuvaju trudnoću na Zavodu za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju bolnice u Petrovoj.
Donacija je prikupljena u okviru cjelogodišnjeg provođenja javnozdravstveno-edukativnog Projekta SUTRA- Samoliječenje U Trudnoći i tijekom dojenjA, kojeg provodi Hrvatsko farmaceutsko društvo uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED).


Predstavnici Hrvatskog farmaceutskog društva (HFD), zajedno s Udrugom studenata farmacije i medicinske biokemije (CPSA), posjetili su 04. ožujka 2015. godine Kliniku za ženske bolesti i porode KBC-a Zagreb, kako bi uručili prigodnu donaciju za trudnice koje čuvaju trudnoću na Zavodu za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju bolnice u Petrovoj.

Zavodu za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju Klinike za ženske bolesti i porode donirano je ukupno 40 setova antialergijskih jastuka i popluna za sve odjelne krevete, uz prigodne poklone za sve trudnice koje su hospitalizirane na Zavodu uključujući vrijedne edukativne priručnike Samoliječenje u trudnoći i tijekom dojenja, o sigurnosti i rizicima primjene bezreceptnih lijekova kojeg je napisalo 10 zdravstvenih stručnjaka (ginekolog, pedijatar, dermatolog, magistri farmacije, medicinski biokemičar…).

Donacija je prikupljena u okviru cjelogodišnjeg provođenja javnozdravstveno-edukativnog Projekta SUTRA- Samoliječenje U Trudnoći i tijekom dojenjA, kojeg provodi Hrvatsko farmaceutsko društvo uz visoko pokroviteljstvo Ministarstva zdravlja i Agencije za lijekove i medicinske proizvode (HALMED). Svoj iznimno važan doprinos cijelom Projektu SUTRA i prikupljanju financijskih sredstava za ovu donaciju, dali su mladi budući farmaceuti iz CPSA-e koji su povodom Dana hrvatskih ljekarni posvećenog trudnicama uz svesrdnu podršku kompanije Podravka organizirali humanitarnu prodaju palačinki i slatkih zalogaja na zagrebačkom Cvjetnom trgu uz slogan „CPSA dijeli slatko, da trudnoća prođe glatko!“.

Prenoseći prisutnima prigodne pozdrave doc.dr.sc. Maje Jakševac Mikša, mag.pharm., Izvršne direktorice HFD-a, donaciju su ispred Hrvatskog farmaceutskog društva uručili predsjednik HFD-a, mr.sc. Darko Takač, mag.pharm., spec. i voditeljica javnozdravstveno-edukativnog projekta SUTRA, Anita Galić, mag.pharm., univ.mag., stručna suradnica u HFD-u. Ispred CPSA-e su donaciju uručile buduće farmaceutkinje Petra Neralić, predsjednica CPSA-e i predstavnice njihovog Upravnog odbora Jelena Kurija i Maja Raknić.

Predstavnike HFD-a i CPSA-e je prigodno dočekao i pozdravio Predstojnik Klinike za ženske bolesti i porode, prof.dr.sc. Slavko Orešković, dr.med., ujedno i dopredsjednik Hrvatskog društva za ginekologiju i opstetriciju (HDGO), izrazivši zahvalu i ponos na izvrsnost i stručnost Klinike i njezinih zdravstvenih djelatnika još od osnutka u 19. stoljeću, istaknuvši kako je upravo u Petrovoj bolnici obavljena prva in vitro fertilizacija što je pionirski zahvat takve vrste na svjetskoj razini. KBC Zagreb je sedma bolnička ustanova u svijetu u kojoj je uspješno učinjen taj zahvat! Prof.dr.sc. Orešković zahvalio je na donaciji i izrazio podršku svakoj inicijativi koja promiče suradnju svih zdravstvenih djelatnika na dobrobit pacijenata i zdravstvene skrbi u cjelini!

Tijekom uručivanja donacije Zavodu za humanu reprodukciju i ginekološku endokrinologiju kojeg vodi  prof.dr.sc. Hrvoje Vrčić, dr.med. (pročelnik Zavoda), bili su prisutni i vrhunski zdravstveni stručnjaci prof.dr.sc. Marina Šprem Goldštajn, dr.med., prof.dr.sc. Dinka Pavičić Baldani, dr.med., prof.dr.sc. Miro Kasum, dr.med., prof.dr.sc. Branko Radaković, dr.med., dr.sc. Mihajlo Strelec, dr.med. i dr., uz stručni tim medicinskih sestara koji svakodnevno skrbe o rizičnim trudnoćama, predvođenih glavnom sestrom vms. Matildom Pešut. Djelatnici Zavoda izrazili su zahvalnost na uručenoj donaciji uz nadu da budućnost nosi nove zajedničke inicijative koje imaju za cilj smanjiti mortalitet i morbiditet novorođenčadi. Pravovremena edukacija trudnica koju u Projektu SUTRA zajednički provode farmaceuti i liječnici svakako doprinosi smanjenju perinatalnih rizika, stoga su svi prisutni zaključili kako je interdisciplinarna suradnja liječnika, ljekarnika i medicinskih sestara najučinkovitiji način da poboljšamo trudničku zdravstvenu skrb!

 

 

Predstavnici Hrvatskog farmaceutskog društva i CPSA-e su najavili kako je ovo samo jedna u nizu budućih interdisciplinarnih suradnji i planiranih donacija, obzirom da se Projekt SUTRA s misijom promicanja zaštite materinstva i novorođenčadi nastavlja provoditi i u budućim godinama, u skladu s Milenijskom deklaracijom o zaštiti majke i djeteta čiji su potpisnici i FIP (Međunarodna farmaceutska federacija) i WHO (Svjetska zdravstvena organizacija)!

HFD ujedno se svesrdno zahvaljuje svim partnerima Projekta SUTRA tijekom 2014. godine koji su pomogli u prikupljanju financijskih sredstava za ovu donaciju i prigodnom darivanju trudnica!

 

Tražilica

Preporuke

Kontakti

HRVATSKO FARMACEUTSKO DRUŠTVO

CROATIAN PHARMACEUTICAL SOCIETY

Masarykova 2
10 000 Zagreb

Tel: +385 1 48 72 849

Fax: +385 1 48 72 853

OIB: 78917453386

e-mail: info@sutra.com.hr

web: www.sutra.com.hr

Preporuke